Günümüzde yoğun iş temposundan zaman ayırıp psikolojik destek almak için vakit bulamayanlar, gün içindeki ani değişimler sonucunda çaresiz hissedip hemen bir uzman ile görüşmek isteyenler, bulunduğu bölgede uzman psikolog bulamayanlar, yurt dışında yaşadığından dolayı dil sorunu nedeniyle terapiye katılamayanlar, yüz yüze terapiyi istemeyenler için geliştirilmiş yöntemi kapsayan hizmete online danışmanlık denir.
Online danışmanlık hizmeti; son dönemlerde adını sıklıkla duyduğumuz bir kavram olmakla beraber hizmet alanı da her geçen genişletilmektedir. Teknolojinin ve bilimin ışığında yaşanılan yenilikler tüm sektörlerde insanlara fayda sunmaya devam ediyor. Psikolojik destek türü olarak açıklanabilen bu hizmet; internet ortamında görüntülü bağlanarak gerçekleştirilen terapileri kapsar.
Online Danışmanlık Nasıl Yapılır?
Danışanların en sık merak ettiği konular arasında online danışmanlık nasıl yapılır sorusu gelir. Bu terapinin gerçekleşmesi için gerekli olan programın tablet, cep telefonu ya da bilgisayara yüklü olması gereklidir. Yaygın olarak kullanılan program çeşitleri arasında Skype, Zoom ve Whatsapp gelmektedir.
Görüşmeler gizlilik çerçevesinde gerçekleştiği için, görüşme alanında danışanların bilgilerinin başkaları tarafından öğrenilmemesi için düzenlemeler yapılır. Danışanların terapiye katılacağı alanda dikkatlerini dağıtacak televizyon, müzik çalar gibi teknolojik aletlerin kapalı olması gerekir. Görüşme süresince sessiz bir ortam oluşturmak ve bunu görüşme boyunca devam ettirmek önemlidir. Bu sayede kendinize daha iyi odaklanabilirsiniz.
Gerçekleşen görüşmelerde görüşmenin yapılacağı odaya insanların girip çıkmaması da önemli olan bir diğer detaydır. Görüşmelerin bölünmemesi için önlemler alınmalı, cep telefonunuzu kapalı ya da sessiz konumda olmasına özen göstermelisiniz.
Online Danışmanlık Görüşme Süresi ve Randevu Oluşturma
Online danışmanlık görüşmeleri daha önceden belirlenen gün ve saat diliminde gerçekleştirilir. Görüşme öncesinde uzmandan randevu almanız gerekmektedir. Sesli ve görüntülü olarak gerçekleştirilen bu görüşmelerde yüz yüze yapılan görüşmelerde ki standartlar uygulanır.
Online danışmanlık süresi yaklaşık olarak 40-50 dakika sürer. Uzmanınızdan almış olduğunuz randevu detayına göre haftalık planlanan gün ve saatlerde gerçekleştirilir. Uzman psikolog terapi yaptığı danışanını gerekli durumlarda kişi ve kurumlara yönlendirebilir. Danışanın görüşme esnasında görüntü ya da ses kaydını izinsiz bir şekilde gerçekleştirmeyeceğini önceden kabul eder. Seans boyunca izinsiz olarak yapılan ya da paylaşılan içerikler etik kurallara aykırıdır.
Hangi Durumlarda Online Danışmanlık Kullanılmaz?
Online danışmanlık hizmeti herkes için uygunluk sağlayan bir uygulama olmakla beraber bazı özel durumlarda yüz yüze terapi tavsiye edilir. Bu kapsamda hangi durumlarda online danışmanlık kullanılmaz sorusunu sizler için maddeledik.
- Şiddetli depresyon, intihar düşüncelerine sahip olan kişiler
- Kişinin kendine zarar verme riskinin yüksek olduğu anlarda
- Başvuru yapmak isteyen bireylerin başkalarına zarar verme ihtimalinin yüksek olduğu durumlarda
- Psikolojik atak ve kriz anlarında
- Disosiyatif bozukluğa sahip bireylerde
- Psikotik öyküsü olan danışanlarda
Uzman psikolog ya da psikiyatristlerden yüz yüze terapi alınmalıdır. Hayatınızda ya da ilişkinizde herhangi bir problem yaşıyorsanız Febris Danışmanlık olarak sizlere yardımcı olmak için hazırız. Bizleri arayarak hizmetlerimiz hakkında bilgi alabilir, randevu talebinde bulunabilirsiniz.