Psikolojik Sağlamlık

İnsanlar zorlu hayat koşulları ile mücadele ederek kendilerini güçlendiren deneyimler yaşayabilmektedir. Değişim hayatın kaçınılmaz öğelerinden birisidir. Psikolojik sağlamlık ise kontrol dışında gerçekleşen çeşitli krizler neticesinde ölçülebilmektedir. Öyle ki adeta dalgalar ile boğuşan bir kişi can yeleği ile zor anların üstesinden gelerek bir kahraman olarak bu olayı geride bırakabilir. Bu durum ise psikolojinin sağlamlığı ile ilişkilendirilir. Ön görülemez ya da baş edilmesi güç olaylar ile nasıl karşı karşıya gelerek yoluna devam ettiği ile ilgilidir. Zor durumların üstesinden gelebilme ve kendini iyileştirebilme gücüne dayalı olarak tanımlanmaktadır. Olaylara karşı esnekliğe sahip olmak gerekirken duygusal tecrübeler neticesinde kendisini toparlayabilecek güce sahip olmalıdır. Kişinin sahip olmakta olduğu psikolojik ve fiziksel yetenekleri doğru yönlendirebilmesi gerekir. Pozitif şekilde kullanıp kapasitesini değerlendirmesini ifade edilmektedir. Kapasitenin kullanılırken kişiyi hayata tutunmaya ve şartların üstesinden gelmeye yönelik olarak şekillendirilmesi gerekir. Olayların stresi ne seviyede olursa olsun eninde sonunda buradan iyileşerek ya da güçlenerek çıkılmasına yardımcı olur. Bu durum hemen herkesin sahip olmak istediği yeteneklerden birisidir.

Psikolojik Sağlamlık Gelişir Mi?

Psikolojinin sağlamlığı kişinin yaşamda meydana gelen değişimlerin üstesinden gelebilmesini sağlamaktadır. Psikolojik açıdan sağlam olan bir kişi daha çabuk toparlanabilir. Bu durumda araştırmalar genetiğin büyük bir rol oynamadığını söylemektedir. Yani kişinin sosyal şartları ve çeşitli etkenler bu konuda daha fazla belirleyici olabilir. Daha az strese maruz kalmaktan ziyade meydana gelen zorlu olaylar sonucuna bu kişiler daha sağlam bir şekilde hayatına devam eder. Yaşamda bulunan acı ve zorlukların kabulü; bunlarla uyum içinde yaşama yeteneğinin yanı sıra çözüm üretme becerisi gerekir. Olaylar karşısında çaresizliğe kapılmadan çözüm üretebilirler. Psikolojik sağlamlık gelişir mi bakılacak olursa belirli yeteneklerin artırılması ile mümkün olduğu ifade edilmektedir. Alkol ve madde kullanımı, bağlanma sorunları, çatışmalı bir ailede yetişmiş olmak, eğitimsizlik, ihmal edilmiş çocukluk, şiddete maruz kalma, hastalıklar ve yoksulluk gibi çeşitli durumlar risk faktörü olarak tanımlanabilir. Koruyucu faktörler ise yetenekler, zeka, umut, mizah yeteneği, sosyal anlamda beceriler, öz yeterlilik gibi çeşitli başlıklar ile tanımlanabilmektedir. Bunlar risklere karşı koruyucu görevi üstlenmektedirler.

Psikolojik Sağlamlık Nasıl Geliştirilir?

Beklenmedik ve zorlu olaylardan güçlenerek çıkmak ve psikolojik olarak daha kolay toparlanmak istiyorsanız becerilerinizi gözden geçirebilirsiniz. Yaşamış olduğunuz olayların psikolojinize etkileri üzerine eğilebilirsiniz. Psikolojik sağlamlık nasıl geliştirilir bakılacak olursa becerilerinizi gözden geçirmeye ek deneyimlerinizi zenginleştirmeniz yararlı olacaktır. Değişip gelişebilmeye her daim açık olun. Farklı deneyimler yaşamaktan çekinmeyin. Konfor alanınızın dışına çıkarak risk almaktan korkmayın. Değer verdiğiniz ve size değer vermekte olan insanlar ile güçlü bir bağ kurun. Mükemmeliyetçi olmaya ara verin ve ilham veren etkenler ile ilgilenin. Bedensel sağlığınıza önem vererek egzersizi ihmal etmeyin. Buna ek olarak maneviyatınızı güçlendirip doğayla iç içe vakit geçirerek psikolojik sağlamlığınızın geliştiğini gözlemleyebilirsiniz.

Psikolojik Sağlamlık
Başa dön
Whatsapp
1
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?